Vecon Business School

Sinds september 2014 is CSG Wessel Gansfort een erkende Vecon Business School. De Vecon Business School kenmerkt zich door extra aandacht voor de economische aspecten van de maatschappij en voor de talenten van leerlingen op het gebied van ondernemen.

Alle leerlingen krijgen in de onderbouw les in economie en nemen deel aan een project waarin economie centraal staat. In de bovenbouw zijn er volop mogelijkheden voor de leerlingen om hun kennis te verdiepen en/of te verbreden. De school biedt een groot aantal modules aan, voorbeelden hiervan zijn: spelen van een managementgame, boekhouden, maken van een ondernemingsplan, opzetten van een eigen bedrijf, presentatievaardigheden/omgangsvormen en lessen in samenwerking met een vervolgopleiding. Hierdoor wordt ook de aansluiting met het vervolgonderwijs beter.

Het keurmerk Vecon Business School is zowel voor de leerlingen van het vmbo-tl als voor de leerlingen van de havo en het atheneum. Leerlingen die deelgenomen hebben aan de onderdelen van de Business school ontvangen een certificaat.

Lesinhoud vmbo-tl

Webshopwinkel

De leerlingen in Vmbo-tl 2 leren bij het vak economie en grafimedia hoe ze een eigen website kunnen bouwen, de schoolwebwinkel. De schoolwebwinkel is een praktijk- en leerproject waarbij leerlingen zelf een echte webwinkel voor school opzetten en beheren. De op school gemaakte keuzen van producten en/of diensten worden online verkocht. Het proces van bedenken, maken, vullen en beheren van een webshop komt aan bod in zes leermodules die de leerlingen samen met hun docent doorlopen. De leermodules zijn de bouwstenen voor de eigen webshop van de school. Op deze manier leren de leerlingen hoe ze de webwinkel inhoudelijk kunnen vullen, welke producten er gekozen kunnen worden, hoe hier reclame voor gemaakt kan worden en hoe de in- en verkoop georganiseerd kan worden. Bij het vak grafimedia leren de leerlingen hoe ze een webshop bouwen. In het derde jaar van het Vmbo-tl gaat de website ook live en zullen er daadwerkelijk producten verkocht gaan worden.

Praktijkwinkel: facility shop FaSh

In de school bevind zich een praktijkwinkel waar leerlingen schoolspullen en andere producten aan personeel en medeleerlingen verkopen. De ‘winkel’ wordt door een kleine groep leerlingen gerund. De leerlingen doen zelf de inkoop, verkoop, marketing en administratie. De winkel is vanaf de herfstvakantie elke dag in de pauze geopend. Per dag houden twee leerlingen de winkel draaiende. Wekelijks vindt er een teamoverleg plaats waar de voortgang van de winkel wordt besproken.

Lesinhoud havo

Ondernemerschap en ondernemendheid staan centraal op onze havo afdeling. In het derde jaar beginnen leerlingen al met het opstarten van een eigen bedrijf via het onlineprogramma Plaza challenge en spelen ze het ondernemerschapsspel de ‘hoedjesfabriek’. Ook bezoeken ze in het derde leerjaar twee bedrijven in de stad Groningen.

In het vierde jaar gaan ze echt ondernemen. Alle leerlingen die M&O in het vakkenpakket hebben, volgen het programma Jong ondernemen. Hier starten de leerlingen een eigen bedrijf, met echte producten, echt geld, een eigen bankrekening van de Rabobank en eigen aandelen. Naast het opzetten van een eigen bedrijf worden er ook diverse workshops aangeboden die de leerlingen helpen in het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden. Zo zijn er workshops personal branding, solliciteren, netwerken, boekhouden en maken ze verschillende ondernemerschapstesten. Elk bedrijf doet ook mee aan één van de Marktdagen van Jong Ondernemen. Een Marktdag is een mooie kans voor leerlingen om hun verkooptechnieken te oefenen. Hier presenteren ze namelijk zelf hun product of dienst aan het winkelend publiek in een winkelcentrum. In mei vindt de nationale finale plaats van Jong Ondernemen, hier zullen de beste bedrijfjes aan mee doen.

Lesinhoud atheneum

Op onze atheneum afdeling staan ondernemerschap en ondernemendheid ook centraal. In het derde jaar beginnen de leerlingen al met het opstarten van een eigen bedrijf via het onlineprogramma Plaza challenge en spelen ze het ondernemerschapsspel de ‘hoedjesfabriek’. Ook bezoeken ze in het derde leerjaar twee bedrijven in de stad Groningen.

In het vierde en vijfde leerjaar hebben de leerlingen de mogelijkheid hun EBCL certificaat te halen. EBCL, European Business Competence License, is een internationaal erkend certificaat op het gebied van ondernemerschap dat afgenomen wordt in 34 landen in Europa, Azië en Noord-Afrika. Voor de leerlingen die met dit diploma van school gaan, openen er vele deuren op ondernemersgebied. Zo kunnen ze International Business gaan studeren in Nederland of in het buitenland. Het diploma wordt ook erkend door het ministerie van sociale- en economische zaken zodat het makkelijker wordt om bijvoorbeeld leningen te krijgen voor het opstarten van een eigen onderneming. Een mooie aanvulling op ons programma. De CSG Wessel Gansfort is de enige school in Noord Nederland die het EBCL examen mag afnemen.

Je bent succesvol ingelogd in het afgeschermde gedeelte.