Wessel Gansfort naar Gambia

Het Wessel Gansfort komt met een uniek project waarin leerlingen aan de slag gaan met ontwikkelingshulp in een land dat ook een speerpunt is van ons Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking: Gambia. De leerlingen gaan het ondernemerschap in Gambia stimuleren en vormgeven. Onderwijs is essentieel om jongeren ondernemerschapsvaardigheden bij te brengen, in Nederland en in Gambia, en hen voor te bereiden op de toekomst. Samen met professionele organisaties als European Business Competence License (EBCL) ontwikkelt Wessel Gansfort de ondernemerschapskwaliteiten van haar leerlingen. Met de module ondernemerschap van het EBCL, krijgen de leerlingen bij afronding een officieel ondernemersdiploma dat geldig is in 34 landen in Europa en Afrika.

Programma

Negen leerlingen van atheneum 4 en atheneum 5 en twee docenten gaan van 12 tot 20 mei 2017 naar Gambia. Deze leerlingen volgen tijdens de M&O lessen een module ondernemerschap van het EBCL (European Business Competence license). De leerlingen gaan naar Gambia om dit programma ook aan te bieden aan Gambiaanse studenten van de secondary schools (middelbare school) en om ondernemerschapsvaardigheden uit te wisselen met Gambiaanse studenten. In dit traject ontwikkelen de leerlingen hun vaardigheden om projecten te organiseren. Ook gaan de leerlingen ter plekke marktonderzoek doen voor Groningse bedrijven met de vraag of er in de toekomst handelsmogelijkheden zijn met Gambiaanse bedrijven. Een leuke uitdaging!

Acties

Door het organiseren van acties in de school kunnen we de Gambiaanse studenten deze cursus gratis aanbieden. Ondernemerschap is in veel arme landen de basis voor het opbouwen van een zelfstandig bestaan. Hier willen we graag aan bijdragen. Om het geld bij elkaar te krijgen organiseren de leerlingen allerlei acties, zoals een sponsoractiviteit, een theateravond, tosti’s verkopen en een schoolfeest. Ook hier leren de leerlingen van. Een goede ondernemer moet goed kunnen organiseren.

Aftrap

Op 2 februari 2017 vond de aftrap plaats met Henk de Haan en het radioprogramma van RTV Noord ‘Erwin op Noord’. Volgens Henk de Haan moesten de leerlingen veel lawaai maken; bekendheid krijgen. Een Facebook pagina is direct geopend:  https://www.facebook.com/groningennaargambia/?fref=t

Broodjes verkopen in de kantine

Op vrijdag 10 februari vond de eerste actie plaats, er werden in de kantine 170 tosti’s en broodjes knakworst verkocht.

 

Sponsor dag

Op donderdag 9 maart stond de school in het teken van sport voor het goede doel. 560 leerlingen waren actief om geld in te zamelen voor het introduceren van de EBCL-methode in Gambia. Met deze methode krijgen leerlingen in Gambia de kans om een ondernemerschapsdiploma te halen. Een goede basis voor meer kansen op de arbeidsmarkt.

De leerlingen van de eerste 4 leerjaren konden kiezen uit 5 verschillende sporten: voetbal, volleybal, basketbal, hardlopen en FIFA-voetbal. Elke leerling zette zich voor de volle 100% in, een extra doelpunt of extra rondje levert namelijk meer geld op. Naast het sporten was er ook gezelligheid op het plein met leuke muziek en natuurlijk overheerlijke broodjes hamburger.

Graag willen we alle leerlingen bedanken voor hun inzet en de sponsors voor hun gulle gift.

Klik hier om foto’s van de sponsor dag te bekijken.

De sponsor dag was een groot succes!

Een mooie reportage door OOGTV

Over Gambia

Gambia is een derde wereldland in het westen van Afrika op ongeveer 6 uur vliegen van Nederland. Het land wordt volledig omgeven door Senegal en ligt aan de Atlantische oceaan. 62% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Op de ranglijst van rijkste landen ter wereld staat Gambia op plaats 168 van de 180. Het is dus een zeer arm land. Gambia heeft sinds 19 januari 2017 een nieuwe president die het belangrijk vindt dat het land zich verder ontwikkeld, vooral op het gebied van ondernemerschap.

Blijf op de hoogte!

Via de website en onze sociale media worden geïnteresseerden op de hoogte gehouden van acties, de voorbereidingen en de reis. De leerlingen hebben ook een eigen Facebook pagina aangemaakt met de naam van ‘Groningen naar Gambia’. Dus volg, like en share!

Klik hieronder voor de nieuwsberichten:

18-5-2017 Update Gambia dag 6
17-5-2017 Update vanuit Gambia
15-5-2017 Op naar Gambia

Je bent succesvol ingelogd in het afgeschermde gedeelte.